Oaklands

Azure Architecture were appointed to undertake concept, planning and detailed design for the major renovation of an existing bungalow in the rural village of Little Cornard, Suffolk. The site was located in a flood zone which prohibited the building footprint from being enlarged.

With the benefit of an existing high roof line, conversion of the attic space was the obvious choice to create additional habitable rooms. With an acre of land and lakes to the rear of the property, opening up the dwelling to make the most of these views were top of the agenda, therefore large openings occupy the striking contemporary rear of the dwelling. Panoramic sliding doors and glazing to the ground floor open plan layout offer direct connection to the outside, whilst a balcony for the master suite, set within a floating box' at first floor provide views across the lakes at sunrise. 

‚Äč

The front of the dwelling embodies the traditional nature of the previous bungalow complimented by a contemporary twist, with a more defined entrance gable feature and metal clad box dormers to bring visual interest and articulation to the road frontage. Time has been spent in introducing articulate details of metal cladding features, shrouds to window apertures, timber fins and vertical timber cladding which will gradually silver.

Azure Architecture also later obtained planning permission to add a Cart Lodge to the western side of the house, mimicking the same architectural design of the main house.

 

An office is accommodated within the roof pitch above the parking area, whilst the structure has been constructed to allow any flood waters to pass through. 
 

Talk to us

mail@azurearchitecture.co.uk

+44 7725 127 205

© 2018 Azure Architecture Limited. All Rights Reserved. Registered in England and Wales: No. 

Office Address

12 Cooper Smith Road, Takeley, CM22 6FS